13 november 2016

Children, kinder, enfants / Luxemburg 1985

När Nicole sjöng hem en brakseger i Harrogate med hans fredsvisa lovade Ralph Siegel den församlade pressen att han nu nått sitt mål som låtskrivare och att han aldrig mer skulle ställa upp i Eurovision Song Contest. Nu hade han nått fram och skulle bara njuta av segerns sötma.

Det dröjde inte hemskt länge innan han bröt löftet till sig själv och världen. Tre år senare var han tillbaka i den västtyska finalen med "Die Glocken von Rom" men fick trots stort favoritskap se sig slagen av sexmannabandet Wind.

Ralph Siegel skulle ändå få tävla i Göteborg då luxemburgska RTL hörde av sig och frågade om han än en gång skulle vilja skriva en låt för dem. Om beställningen 1980 hade varit något piggt och ungdomligt verkar de ha velat ha något helt annat den här gången.

"Children, kinder, enfants" var en inställsam liten sak i halvtempo där det sjungs om hur underbara barn är. Man hade plockat ihop en supergrupp - ibland kallad The Internationals - bestående av sex halvkända artister från fyra länder, däribland Ireen Sheer som nu ställde upp i ESC för tredje gången.

Originalplanen var att sången konsekvent skulle framförts på tre språk - engelska, tyska och franska - men det tillät inte tävlingens språkregler. Istället sjöng man mestadels på franska och tillgrep de andra språken först i sista refrängen, då hela låten förvandlades till något slags kakofoni i kanon.

Paketet var charmigt och sympatiskt men också rätt anonymt och succén uteblev. En trettondeplats var knappast godkänt för någon som krossat allt motstånd bara tre år tidigare och Ralph Siegel visade sig fast besluten att åter visa världen att han kunde bättre.

För första gången hade Ralph Siegel visat den sida som med åren skulle bli hans dominerande: att låta en kul idé - den här gången en internationell samling sångare - vara viktigare än att skriva en riktigt stark låt att tävla med.



Margo, Franck Olivier, Chris Roberts, Malcolm Roberts, Ireen Sheer & Diane Solomon / 
Children, kinder, enfants (Luxemburg 1985)
13:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar