12 maj 2017

Nous les amoureux / Luxemburg 1961

Jean-Claude Pascal var verkligen en riktig vinnare: han var en dekorerad krigshjälte som gjort lycka i modebranschen - både som designer och som manlig mannekäng - och som förste älskare i en uppsättning populära filmer. Och så snart han gav sig på en sångkarriär gick han åstad och vann Eurovisionsschlagerfinalen.

Hur älskad han än var fanns det gränser för hur ärlig han kunde vara mot sin publik. Att vara öppet homosexuell i det konservativa Frankrike var bara inte att tänka på. Trots att manlig homosexualitet avkriminaliserats redan under den franska revolutionen var stigmat stort och den sociala acceptansen låg, allt underblåst av en rejält homofobisk katolsk kyrka.

Ändå berättade Jean-Claude Pascal mellan raderna i sin vinnarlåt. "Nous les amoureux" ("Vi som älskar varandra") handlar om ett kärlekspar alla vill skilja åt och förneka rätten att vara lyckliga, ett kärlekspar som enligt de dömande kommer att få brinna i helvetet för sin kärleks skull. Men en vacker dag, säger texten, ska vinden vända och livet bli lättare, efter som Gud givit dem rätten att vara lyckliga tillsammans.

Så ni som inte älskar eller som inte älskas
Ni måste lämna oss i fred
Ni som aldrig blivit dömda av någon
(...)
Vi ska leva utan er
För himlen är med oss som älskar varandra

Naturligtvis förstod inte publiken något av det som stod mellan raderna men sången blev ofantligt populär på den franska marknaden och spelades in av en mängd artister som säkerligen inte heller förstod den dolda betydelsen i texten.

Det skulle ta ända fram till 1997 innan den första öppet homosexuella artisten tävlade i ESC.

Jean-Claude Pascals stora popularitet skulle bli kortlivad men han fortsatte att sjunga med viss framgång fram till sin död. 1981 representerade han Luxemburg än en gång i ESC.



Jean-Claude Pascal / Nous les amoureux (Luxemburg 1961)
1:a plats av 16 bidrag i Cannes

1 kommentar:

  1. En härlig, härlig låt av en härlig människa. Jag har alltid tänkt att den är en av de bästa vinnare någonsin även om jag inte visste historien bakom den. Det är synd att den originala skivinspelning ersattes ofta med en nyare inspelning (ny vokal) från 1980-talet.

    SvaraRadera