7 september 2017

Comme ci, comme ça / Cypern 2007

Tretton år är en lång tid och åtskilligt hade hänt Evridiki (Cypern 1992 och 1994) sedan hon senast tävlat i ESC. Rent musikaliskt hade hela hennes karriär ställts på huvudet då hon skilde sig från George Theophanous som fram tills dess skrivit i princip alla hennes låtar.

Nu, när hon fann sig på egna ben och med rodret fast i egna händer, ville hon pröva något annat. I en karriärsväng som hette duga gav hon ut en liveskiva där hon tolkade rockklassiker, innan hon gav ut en andra rockskiva - även om gitarrerna var rätt inlindade i ett generöst lager elektroniska ljud - med nyskrivet material. Bland annat hade hon för första gången skrivit ett par låtar själv. Hennes nya musikaliska medarbetare var Dimitris Korgialas som hon snart förälskade sig i och förlovade sig med.

Efter flera års övertalning lyckades det cypriotiska tv-bolaget RIK övertyga Evridiki att tiden var mogen att försöka sig på ESC än en gång. Helt tydligt hade tanken föresvävat henne tidigare och ur byrålådan plockades en låt på franska, från början avsedd för en fransk nationell final - sannolikt 2004 års interna final dit flera internationella artister lär ha skickat in låtar.

"Comme ci, comme ça" var ett ösigt och övertygande stycke elektronisk rock och för första gången skickade Cypern ett bidrag med text på franska. Det är inte så långsökt som det kunde verka då franska historiskt varit det första utländska språk man studerat i den grekiskspråkiga världen. Evridiki var dessutom en fena på franska och hade spelat in båda sina tidigare bidrag i franska versioner.

På scenen satsade Evridiki hårt och visade sig ha sin högst påtagliga och säregna utstrålning intakt. Dessvärre var semifinalen i Helsingfors tidernas största - hela tjugoåtta bidrag gjorde upp om tio finalplatser - och chansen att passera nålsögat var riktigt liten. Hade EBU gjort det enda rätta och infört två semifinaler redan 2007 hade Cypern högst sannolikt varit i final.

Lite snopet för en av den grekiska världens största stjärnor att få åka hem redan efter semifinalen men det har inte påverkat Evridikis ställning på hemmaplan det minsta. Hon släpper fortfarande ny musik, experimenterar med stilar och samarbetar ofta med nya generationer av musiker.



Evridiki / Comme ci, comme ça (Cypern 2007)
15:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar