21 oktober 2017

Monts et merveilles / Frankrike 2003

Efter att ha fått fina placeringar såväl 2001 som 2002 fortsatte France 3 att välja bidrag internt och satsade än en gång på en sångerska med personlighet och en egen ton i rösten. Den här gången föll valet på 26-åriga Louisa Baïleche.

Som skivartist hade hon inte gjort något väsen av sig tidigare - "Monts et merveilles" var hennes allra första singel - men hon hade ett långt och imponerande CV. Hon hade börjat som dansös men rörde sig alltmer mot skådespeleri redan vid ung ålder och hade spelat ett par uppmärksammade roller, inte minst den kvinnliga huvudrollen i musikalen "Nine" då den sattes upp i Paris 1997.

Tävlingslåten handlade om en älskare som lovat guld och gröna skogar (vilket är vad den franska titeln - ordagrant "Berg och underverk" - betyder) men lämnat textens jag utan något alls. Den var skriven av Hocine Hallaf från den politiskt engagerade rockgruppen Astonvilla.

För tredje året i rad var Frankrike en riktig snackis före tävlingen men när repetitionerna började svalnade favoritskapet snabbt. Louisa visade sig lite för ovan i stora sammanhang och verkade ha en del underliga idéer om hur man bäst framställde sig själv i tv.

Mest distraherande för publiken var att Louisa sjöng en stor del av sin sång med hår över hela ansiktet. Det var inget missöde utan något hon gjort under flera repetitioner. Senast där och då slutade Europa lyssna och placeringen blev därefter.

Louisa Baïleche blev kanske aldrig någon popstjärna men har fortsatt sjunga i en mängd olika sammanhang och gav 2015 ut sitt första album. Dessutom har hon utbildat sig till sånglärare och har spelat flera små filmroller.



Louisa Baïleche / Monts et merveilles (Frankrike 2003)
18:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar