2 januari 2018

Quel cœur vas-tu briser? / Schweiz 1967

Länge visste vi inte speciellt mycket alls om Géraldine, Schweiz representant i Wien. Hon är en av många, många artister som spelat in ett par skivor för att sedan försvinna ut ur rampljuset och in i anonymiteten. En del källor hävdar att hon var född i Bern medan andra menar att hon var fransyska.

En sak vi vet säkert är att hon grät efter omröstningen när sändningen var slut och hon inte fått en enda poäng. Dåtidens tidningar skrev om det och flera andra artister som deltog har också nämnt det som en sak de minns. Det var inte särskilt underligt att Géraldine grät, för övrigt.

Hon hade spelat in sin första skiva för franska Polydor ett år tidigare och setts som ett stort löfte. Hon kunde inte bara sjunga utan hade även skådespelartalang. Hon fick framträda på anrika Olympia i Paris som uppvärmningsakt till Enrico Macias och - enligt tidningarna - hade självaste Disney fått ögonen på henne. När hon reste till Wien för Schweiz räkning visste hon att hon var en av kandidaterna för en stor roll i en planerad film.

"Quel cœur vas-tu briser?" ("Vems hjärta ska du krossa?") var en trevlig men lite slätstruken ballad vars enda klimax bestod i en hög ton på slutet - något som låtit bra på skiva men som kom plötsligt och skarpt i liveversionen.

För att få poäng var man tvungen att vara någon juryledamots favorit och ingen tyckte att Schweiz var bäst. Noll poäng såg verkligen inte bra ut och någon filmroll för Disney blev det aldrig. Géraldine förstod det säkert redan när hon satt där i green room i Wien.

Åtskilliga källor påstår att hon heter Géraldine Gaulier, men det stämmer inte. Om man istället söker på Géraldine Gogly - hennes riktiga namn - får man veta betydligt fler saker: hon är mycket riktigt född i Paris 1946 och fyllde 21 ett par veckor efter ESC-finalen.

Den felaktiga uppgiften om hennes namn verkar ha uppstått i samband med ESC och enligt den franska sajten Bide et Musique har sångerskan själv försökt korrigera saken online med begränsad framgång.

1968 gav hon ut sin sista skiva i eget namn, men Géraldine blev ändå kvar inom musiken: hon sjöng bakom andra artister, spelade musikal, arbetade som studiomusiker och gav sånglektioner.

Hon samarbetade bland annat med François de Roubaix som skrev mycket musik för filmer och reklam och hennes sida på franska Wikipedia hävdar att det är hennes röst som hörs i en mycket uppmärksammad reklamfilm för Renault Modus från 2004.

Uppdaterad 11 juli 2023



Géraldine / Quel cœur vas-tu briser? (Schweiz 1967)
17:e plats av 17 bidrag i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar