15 mars 2018

Einfach weg / Österrike 1984

Den österrikiska finalen var en riktig succé. Man hade landat på övre halvan av resultatet såväl 1982 som 1983 och när man nu för tredje gången lät 250 statistiskt utvalda österrikare välja vinnare i direktsändning blev segerlåten en riktig brottarhit på hemmaplan.

Singeln rusade upp på den nationella hitlistans förstaplats och låg kvar bland de tjugo främsta i tjugo veckor.

"Einfach weg" ("Helt enkelt borta") var en sång om när livet står en upp i halsen och man flyr hals över huvud med bara det som får plats i två resväskor. Den var skriven av Gitte Seuberth som även kom tvåa i finalen som artist. Hon sjöng "Kumm hoit mi" i duett med Gary Lux från Westend (Österrike 1983) och även den låten låg länge på de österrikiska listorna.

Gary fick också följa med till Luxemburg för att sjunga och klappa i händerna bakom Anita Spanner. Kanske var det taktfasta klappandet inspirerat av Jugoslaviens framgångsrika bidrag året innan?

Dessvärre hörde inte den europeiska juryn något av det österrikarna själva hört och låtit sig förtjusas av. Dels var discofox en genre som aldrig räckte sträckt sig utanför den tyska kultursfären, dels var det österrikiska paketet en visuell katastrof av episka proportioner.

Anita framstod som ganska späd och fragil och kunde inte riktigt ge tyngd åt låtens text. Körsångarna var stela och närmast löjeväckande, och den som tyckte att texten om att vara stark och självständig framhävdes av Anitas puttenuttiga rosa klänning förtjänar en utskällning. (Anita berättade i en intervju många år senare att hon inte hade något att säga till om själv vad gällde kläderna.)

Fem poäng blev det på poängkontot och Österrike hamnade sist, rejält akterseglade av samtliga motkandidater. Trots att både den nationella finalen och den egna låten varit populära på hemmaplan fick ORF kalla fötter och återgick till att välja bidrag internt.

Anita fortsatte att spela in skivor men fick aldrig någon mer hit som kunde matcha "Einfach weg" som än idag är en lokal klassiker. 1991 ställde hon på nytt upp i den nationella finalen med "Land in Sicht". Några år senare pausade hon karriären för att ägna sig åt hus och hem men är åter aktiv som artist under sitt nya namn Anita Wagner.



Anita / Einfach weg (Österrike 1984)
19:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar