13 mars 2018

Envie de vivre / Belgien 2000

Efter fyra år var "Pour la gloire" fortfarande ett av Valloniens mest uppskattade och betittade program. Inte nog med att det lanserade flera duktiga sångare så hade det indirekt lett till Belgiens bästa placering på tolv år vid ESC 1998. Man tutade och körde och ordnade ännu en franskspråkig final full av talangjaktens tidigare deltagare.

Dessvärre verkar landets vassaste låtskrivare ha sovit förbi tävlingens deadline och istället för att inspireras av Mélanie Cohls framgångar i Birmingham och annorstädes bjöd den belgiska finalen på ett riktigt svagt och vingligt startfält.

21-åriga Nathalie Sorce hade vunnit "Pour la gloire" med en version av Amazing Grace 1998 och hängde nu fast vid gospeltemat i sin tävlingslåt "Envie de vivre" ("Lust att leva"). Här bjöds på en klämmig kör, handklapp och en melodi som bitvis var snarlik Schweiz bidrag från 1978.

Trots Nathalies rutin och hennes vinst i landets tyngsta talangjakt hade hon svårt med såväl toner som en del annat på scenen. I det starka startfältet i Stockholm framstod hon från början som en helgjuten jumbokandidat - till och med den allt mer svajiga Terry Wogan förutspådde en nolla i protokollet.

Två poäng blev det till slut, från Makedoniens köpta och taktikröstande jury. Kanske hade det varit snyggare att gå poänglös ur tävlingen ändå?

Nathalie blev aldrig en stjärna men har förblivit gospeln trogen och uppträder fortfarande på festivaler i Belgien. Den vallonska finalen däremot lades ned - sörjd och saknad av ingen - och ersattes med en intern uttagning som fungerade desto bättre.



Nathalie Sorce / Envie de vivre (Belgien 2000)
24:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar