17 mars 2018

Yom huledet (Happy Birthday) / Israel 1999

Det finns knappt ord för att beskriva hur Dana International hade skakat om Eurovision Song Contest i grunden med sin seger i Birmingham 1998. "Diva" hade blivit en hit och Dana hade blivit en medial stjärna som det skrevs om i alla länder.

Mycket av det som skrev var transfobiskt skräp - det mesta, dessvärre - men mellan alla fördomar tonade bilden fram av Dana som en sympatisk och modig artist och av Israel som ett betydligt mer modernt och liberalt land än många skulle ha trott.

Naturligtvis ville man följa upp sensationen med något lika häftigt och tidstypiskt. Internt på IBA valde man ut fyrmannabandet Eden - ett något överårigt boyband - som bland annat bestod av brödraparet Eddie och Gabriel Butler. De kom från en familj av Black Hebrews - en kontroversiell folkgrupp på flera sätt i judiska kretsar.

"Yom huledet" var skriven Moshe Datz (Israel 1991 och 1995) och kändes vid en första lyssning som rätt pigg och energisk, kanske till och med som tänkbar vinnare. Förra gången ESC hölls i Jerusalem hade ju finalen slutat med israelisk hemmaseger.

Under repetitionerna visade det sig ändå ganska snart att Eden knappast var årets vinnare. Sjunga kunde de, men den inövade dansen kändes stel och forcerad och i jämförelse med exempelvis Island eller Kroatien kändes låten rätt trivial och lite tramsig.

Det blev en femteplats för Eden som visserligen släppte en fullängdsskiva efter finalen men som snart gick skilda - och rätt anonyma - vägar. Eddie Butler skulle återkomma till ESC som israelisk representant i Aten 2006.



Eden / Yom huledet (Happy Birthday) (Israel 1999)
5:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar